Też jestem ciekaw po co się pytasz, skoro i tak znasz odpowiedź oraz co to za eksperta się pytałeś. Jak już zostało powiedziane, surowe jajka trawione są w ok 50%, ugotowane w 90%. Te dane wzięły się z tego badania, gdzie w 25g białka naznaczono atomy węgla i azotu i przez 24h obserwowano co się z nimi dzieje i którędy "wychodzą" [...]
Ok czyli już prawie wszystko wiem. A co z twarogiem kiedy go jeść podobno jest dobrym źródłem białka albo białko jajek gotować czy pic surowe? a zamiast smażenia mięsa mogę je gotować?
A myslisz, ze zmniejszy jak mu powiem, ze za duzo? Czy tez przestanie stosowac surowe jajka, ktore sa mniej przyswajalne od gotowanych? Osoboscie nie zmiescilbym takiej ilosci w sobie w tak krotkim czasie ale skoro ktos daje rade.. Poza tym nie ilosc bialka (najwyzej nadwyzka w kibel pojdzie) jest tu najbardziej niepokojaca tylko proste WW, ktore [...]
[...] : Przykład : Usmaż sobie jajka , to te białko ścięte jest do niczego. Dlatego też gotowanie , smażenie , pieczenie itd. zmiejsza wartość odżywczą posiłków . Dlatego surowe jajko ma większą wartość odżywczą niż smażone. Gotowanie warzyw też "zabija" w nich witaminy i inne białka , węglowodany. Wyjątkiem jest skrobia . Dlatego [...]
Jajka surowe odpadają - po pierwsze ryzyko zakażenia salmonellą, po drugie gorsza przyswajalność białka. Najkorzystniejsze jest gotowanie na miękko lub jajka sadzone - białko ścięte, żółtko płynne, a to ze względu na fakt że przy gotowaniu na twardo ulegają rozkładowi cenne kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w żółtku. [...]
hmmm no ja slyszalem,ze w zoltku jest duzo bialka.Troche to sprzzeczne no ale takie mam informacje.W takim razie jak jadam jajeczko powinienem razem z bialkiem zgadza sie? PS dlaczego boisz sie surowe jajo jesc?Chodzi o salmonelle?
nie warto pic surowych jajek, bo tylko niewielka ilość białka zostanie wchłonięta, co innego gotowane.Z ok 8 g białak jeli zjesz surowe to wchłonie sie najwyżej 4g, szkoda kasy. Roman666
surowe jajka maja słaba wchłanialnośc. Jak masz zbilanswoaną reszte posiłków to mozesz tak jesc, byle tego białka coś tam było a nie kromeczka posmarowana cienko serem. Ile tego sera jesz? pzdr
[...] zniszczy i będzie tego żałował. masz 14 lat, proponuje byś w domowym zaciszu ćwiczył pompki, przysiady, podciąganie na drążku. jeszcze przyjdzie czas na siłownie!!!!! surowe jajo? chyba za dużo filmów się naoglądałeś - gotowane jest lepiej przyswajalne. proponuje byś sobie ułożył dietę, a serwatka nie będzie Ci potrzebna. ból pleców może [...]
Posiłek 1: Jesz to surowe? Gotowane? Wyrzucasz żółtka jaj do kosza? Bez sensu, żółtka zawierają cenny tłuszcz. Posiłek 5: Wafle ryżowe to produkt mocno przetworzony, od czasu do czasu ok, ale nie jako stały element diety. Posiłek przedtrenin i Posiłek 2: Mają w sobie pierś z kurczaka o innych makro? Dieta to nie tylko kurczak, ryż i oliwa z [...]
dieta.......... u mnie z dieta slabo nie stosuje jakis specjalnych diet. Błąd. Duży błąd. Dieta to podstawa. Nie mam na to zbyt duzo czasu. Z trudnoscia wykonuje cwiczenia z powodu braku czasu..... Rozumiem. Ale wiesz - chcesz mieć efekty - musisz spełnić określone warunki. Tego się nie przeskoczy. Inczej zostaje trenowanie czysto rekreacyjne. [...]
Devis ok 100 gram białka waliłeś na raz ;O ? Dobrze że Ci bebechów przy okazji nie rozwaliło... Wypiłem ok 40 min pierwszego takiego szejka, jak na razie rewolucji nie ma choć surowe płatki to chyba nie najlepszy pomysł. Zmieniony przez - k4ngu w dniu 2013-02-05 18:38:24
[...] tomleko które w takiej ilości jest zbędne) II to nie wiem co to za posiłek ... III kasza/ryż/makaron/ mięso warzywa tłuszcze IV ryż brązowy i będzie ok V chyba żartujesz surowe jaja ... daj podobny jak przed treningowy tylko że ryz na przykład biały VI twaróg warzywa oliwa weź się za dietę zacznij od obliczania a nie wklejaj głupot bo nic o [...]
Ja nie polecam. Tam wrzucają m. Im surowe jaja których strawnosc jest na poziomie 50% Z surowymi jajkami raczej bym nie wypił. Ale jak się doda do chudego mleka troszkę białka jakiegoś banana, płatków jaglanych bądź owsianych itp. można z tego sklecić coś w postaci pożywnego posiłku. Ogranicza tylko poczucie smaku i wyobraźnia.